Gübre üretmek için kullanılan solucanlar gübre üretme sürecini hızlandırır. Gübre işine yeni başlayanlar hata yapmaya eğilimlidir. Ancak, bir kere gübre üretim işini kavrarsanız, bu işi seveceksiniz. Öte yandan, çöpleri azaltmak, yeryüzünü kurtarmak ve doğal gübre oluşturmak, solucan gübresinin değerini artırır. Hatta bundan dolayı, aile üyeleriniz solucanları birer aile üyesi olarak benimseyecektir. Ancak solucan gübresi üretirken şu beş hataya çok dikkat edin;
Yanlış #1: Fazla Besleme
Solucan üretme işine hevesli bir şekilde başlayan bazı ama bu işte pek bir deneyimi olmayan insanlar solucanlara buldukları her şeyi yedirmeye çalışırlar, ancak solucanlar bunların hepsini tüketemediklerinden, solucanların içinde bulunduğu tekne kokmaya başlar.
Bir teoriye göre solucanların günlük tükettiği besin miktarı kendi ağırlıkları kadardır, ancak bu miktar ortam sıcaklığı veya diğer faktörlere göre daha düşük miktarda olabilir. Güvenilir bir yönteme göre, miktarda ölçülü olmak kaydıyla solucanları her 2-3 günde bir beslemek en iyisi. Bunun dışında, zamanla solucanların ne kadar besin tükettiğini kavrayacaksınız. Ancak, en önemli noktalardan bir tanesi, solucanlar daha önceden döktüğünüz besini tüketmeden, başka bir besin eklemeyin. Bütün bir tekneyi besleme işlemi üzerinden bir diğer işlem için yaklaşık 1 ila 2 hafta arasında bir zaman geçmelidir.
Yanlış #2: Yanlış Besin
Solucanlar küçük parçalara ayrılmış sağlıklı yiyeceklere ihtiyaç duyar. Bundan dolayı tüm bir lahana veya yarım bir karpuz kabuğunu parçalamak onlar için bayağı zor ve uzun bir süreç gerektirir. İşlenmiş yiyecekler, et artıkları, tuzlu atıştırmalıklar, baharatlı yiyecekler, yağlı soslar, yoğurt, ananas ve domates solucan teknesine zarar verebilir. Buna ek olarak, gıda haricindeki diğer türden maddeler de tekneye zarar verebilir.
Solucanları beslemek için en uygun yiyecekler asitsiz meyve ve sebze artıklarıdır. Bunun dışında tahıllar, ekmek, kahve tortusu, çay poşetleri ve makarna da uygun yiyeceklerdir. Çim parçaları, saç ve otçul hayvan gübreleri de kompost için uygundur. Bunun dışında, parçalanmış siyah mürekkepli gazete kâğıtlarını ölçülü olarak ekleyin. Gazete kâğıdı dışında, küçük parçalara ayırdığınız veya rendelediğiniz mukavva veya karton parçalarını da solucanlar tüketebilir. Buna ek olarak, temiz ezilmiş yumurta kabuğu da ekleyebilirsiniz, yumurta kabuğu solucanlardaki kalsiyum ve kumtaşı miktarını artırır. Bu tüm maddeler küçük parçalar halinde olmalı çünkü küçük parçalar daha hızlı tüketilir, bu yüzden büyük parçalar bir mutfak robotu ile parçalara ayrılabilir, böylelikle solucan teknesinde kötü koku ve rahatsız edici küçük böcekler de engellenmiş olur.
Yanlış #3: Çok Islak veya Çok Kuru Kompost Alanı
Solucan gübresi işine çok hevesli bir şekilde başlamış bazı kimseler bu işi çok iyi bilmediklerinden solucan yatağına(solucan teknesinin içindeki toprak) aşırı su ekleyip, ekledikleri suyun kurumasını bekliyorlar. Ancak, su birikintisi içinde kalan solucanlar boğuluyor ve bu toprak belli bir süreden sonra kokmaya başlıyor. Öte yandan, eğer toprak çok kuru olursa, solucanlar bir süreden sonra su kaybeder, nefes alamaz ve etkili bir şekilde tüneller oluşturamazlar. Solucanların içinde bulunduğu toprağın nem seviyesini kontrol etmenin en kolay yolu bir avuç toprak alıp onu sıkmaktır. Eğer, topraktan su çıkarsa, toprak çok ıslak demektir. Bu yüzden en ideal toprak, sünger hissi veren topraktır.
Yanlış #4: Solucan Humusunun Unutulup Toplanılmaması
Bazı hevesli bahçıvanlar veya solucan gübresi üreten insanlar bir an önce bitmiş kompostu solucan kutusundan toplamak için can atarlar. Bu insanlar “Siyah Altını” yani bitkilerin büyümesinde çok etkili olan taze organik gübreyi toplayacakları günü iple çekerler.
Ancak, amacı solucan gübresi üretmekten çok çöp ve koku azaltmak için solucanları kullanan bazı kimseler için solucan dışkısı veya humusu bir yan etki veya değersiz bir maddeden ibarettir. Solucan humusunu toplamadıkları için, solucan teknesi solucan humusuyla dolar bu yüzden, solucanlara yeterli alan kalmadığından başka bir tekne almak veya teknenin boyutunu büyütmek kaçınılmaz olur.
Bitmiş kompost hasadı, aslında solucan dışkısını solucanlardan ayırıp onlara içinde yaşayabilecekleri bir yer tahsis etme anlamına gelir. Solucan humusunu toplamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin bir elek yardımıyla humusu tekneden alabilirsiniz bu işlem 30-60 dakika sürebilir ama gözle görülür bir hasat almak veya elde ettiğiniz humustan tepecikler oluşturmak yaklaşık olarak 1 gününüzü alabilir. Ancak, internetten sipariş ettiğiniz bazı özel kompost teknelerini kullanarak yapacağınız hasat 10 dakikanızı bile almayabilir.
Gübre veya kompost hasadınızı şu 3 durumda yapabilirsiniz
- Büyüme mevsiminin başında ve sonunda
- Tekne dolduğunda
- Solucanlar en az üç aydır teknede bulunuyorsa ve içeride fazladan solucan humusu varsa.
Yanlış #5: Çok Sıcak veya Çok Soğuk Ortam
Tıpkı bizler gibi, kompost solucanları da ideal bir sıcaklık aralığına sahiptir. Solucan kutusu ve toprağı sıcaklığı düzenlemeye yardımcı olur. Solucanların içinde bulunduğu ortam sıcaklığı 12 derecenin altına düşünce, solucanlar yavaşlamaya başlar ve donma noktasının altında ölebilirler. 29 derecenin üstündeki ortam sıcaklığı da solucanlar için kötüdür, bu sıcaklıkta solucanlar adeta pişme durumuna gelir bundan dolayı solucanlar için en uygun sıcaklık aralığı 16-18 derecedir.
Solucanların yaşadığı yer en temel konudur. Eğer sıcaklık fazla ise buz kullanarak biraz da olsa sorunu çözebilirsiniz. Bunun dışında, teknenin üzerine attığınız örtü, yaptığınız yalıtım, yer değişimi ve nem düzenlemesi de bazı beklenmedik sıcaklık durumlarında çok önemlidir.