Solucanlar Nasıl Yetiştirilir?

Solucan Yetiştirme Kutusu (Ev için)

Solucan yetiştiriciliği oldukça kolay ve karlı bir iş girişimi veya hobidir. Solucanlar çok az gelişim gösterdiğinden günlük bakıma ihtiyaç duymaz. Ayrıca solucanlar gübre üretimi için harika canlılardır. Kişisel kulanım veya kâr amaçlı satmak için siz de solucan yetiştirmeyi öğrenebilirsiniz.

Solucan Kutuları

Öncelikle, ne tür bir solucan yetiştirmek istediğinize karar verin. Solucan yetiştiriciliğinde en popüler olan solucan türleri Kırmızı Solucan(boyutu oldukça küçük ve çok kolay yetiştirilen bir solucan türüdür) ve Avrupa Gece Gezgini(boyut olarak oldukça büyüktür genellikle balık yemi olarak kullanılır) türleridir.

Einesia Fetida

Solucan türüne karar verdikten sonra, solucanları kendiniz uğraşarak veya çevrenizde solucan satan saygın yerlerden temin edebilirsiniz. Örneğin, Kırmızı Solucanlar genellikle genç veya henüz yumurtadayken satın alınır. Ancak, Avrupa Gece Gezgini gece karanlığında veya bereketli yağmur günlerinde çimenlik alanlarda bulunabilir.

Daha sonra, solucanlarınızı yetiştireceğiniz bir yer hazırlayın. Eğer hazırladığınız yer içerde ise drenajlı büyük bir tekne kullanabilirsiniz. Eğer solucanlarınızı dışarda yetiştirecekseniz teknenin altını kesip toprağa gömebilirsiniz. Kullandığınız tekne veya solucan deposu solucanları içerde tutup, diğer canlıların onları rahatsız etmesini önleyecektir.

Solucanları yetiştirdiğiniz alanın karanlık ve nemli olmasını sağlayın. Solucanların yemesi için onlara organik maddeler verin; örneğin, yaprak, hayvan dışkısı, mutfak atıkları, çimen vb. Daha sonra, bu organik maddeleri kullandığınız teknenin en üst kısmına yerleştirin, böylelikle solucanlar yavaş yavaş sürünerek teknenin en üstüne gelip oradaki organik maddeleri yiyecektir. Beslendikten sonra, topraktan aşağı inerek yuvalarına geri döneceklerdir.

Solucan Maması (Kompost)

Solucanları haftada bir kere besleyin. Aylık olarak, solucanlara her 0.28 m3 hacim için yaklaşık olarak 0.45 kg yiyecek verin. Eğer haftalık olarak verecekseniz bu sayıları basitçe dörde bölebilirsiniz. Solucanları her beslediğinizde içinde bulundukları alanı suyla birlikte nemlendirin ama su birikintisi oluşturacak kadar su eklememeye dikkat edin çünkü bu yukarıya beslenmek için çıkan solucanların birikintide boğulmasına neden olabilir.

Konteynırdaki nemi tutmak için solucanların yaşadığı teknenin üstünü örtün. Sıcaklığın sürekli olarak 16-18 derece arasında olduğundan emin olun, çünkü bu sıcaklık aralığı solucanların büyümesi için en elverişli aralıktır. Eğer kullandığınız toprak fazla asidikse pH değerini 6.8-7.2 arasında tutmak için her iki ayda bir toprağa kireç ve odun külü ekleyebilirsiniz.

Referanslar

https://ekolojidunyasi.com/solucanlar-nasil-yetistirilir/

Solucan Gübresi Nedir?

İlk yorumu siz yapın “Solucanlar Nasıl Yetiştirilir?”

(will not be shared)